Doménový scam
Nedávno jsem dostal zajímavý e-mail, o který se musím podělit a varovat tak ostatní:
We are interested to buy your domain name FLYLOWCOSTAIRLINES.COM and offer to buy it from you for 70% of the appraised market value.
As of now we accept appraisals from either one of the following leading appraisal companies:
macez.com
sedo.com
If you already have an appraisal please forward it to us.
As soon as we have received your appraisal we will send you our payment (we use paypal for amounts less than $2,000 and escrow.com for amounts above $2,000) as well as further instructions on how to complete the transfer of the domain name.
We appreciate your business,
Yours truly,
Paul White
Po zadání jména do Google jsme zjistili, že se jedná o relativně novou formu scamu - odesílateli jde pochopitelně o to, prodat vám službu ocenění domény přes macez.com. (Sedo je uznávaná (drahá) značka v oboru a je tam uvedena pro přidání na důvěryhodnosti). Více například zde

Vše z Blog Lupa.cz
tato forma scamu se aktivne siri uz minimalne tri roky. Nastesti pro vetsinu lidi z oboru je to po letech prokoukly trik a zadne "oficialni oceneni domeny" nema pro potencialni zajemce jakoukoli hodnotu. Kazdy zajemce musi vedet, proc domenu chce a sam si musi urcit jeji cenu.
jo, je to starej trik.
spis mi prijde divne, ze jediny odkaz, ktery je klikatelny v clanku, kde jsou i dalsi adresy je na domenu blogera. dobrej napad jak si udelat backlink.
Ocenění domény nemá žádnou hodnotu do doby, než vám někdo nabídne, že ho akceptuje a za tuto cenu vaši doménu koupí. Proto to také postuji.
[2]
dobrý postřeh - máte pravdu napůl - pastnulo se mi to sem jako html, ostatní odkazy jsem spolu s ostatní verbeží odstranil, protože pochopitelně nechci linkovat pochybné stránky. Ano, sedo jsem tam samozřejmě nechat mohl...
[4] Myslím, že nešlo ani tak o to udělat link na sedo.com nebo cokoliv dalšího, jako spíš odstranit link na vás
Starý trik, nedávno jsem jim odepsal, že doménu prodám za 1999USD, at mi to pošlou na paypal, pak se už neozvali
[2] Ono, zpetne odkazovani vlastnich projektu je u kazdeho druheho prispevku na tomto blogu, tak proc ne i v tomto, ze?